Kategoriler
Soru / Cevap

Tarih nedir? Kısaca ve detaylı olarak tarih açıklaması nedir?

Tarih nedir, tarih ne demektir diye merak edenler için tarih hakkında kısaca açıklamalar ve tarih hakkında detaylı açıklamaları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Sizden gelen soru: 

Tarih nedir açıklayıcı bir şekilde yazsanız gerçekten lazım?

Cevap: 

Kısaca Tarih Nedir?

Tarih kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Tarih kelimesinin anlamına baktığımızda Türk Dil Kurumu’nda (TDK) birden çok anlam içerdiğini görmekteyiz. Şimdi bu anlamlara göz atalım;

Sponsorlu Bağlantılar

1. (isim) Bir olayın gününü, ayını ve yılını bildiren söz.

2. Toplumları, milletleri, kuruluşları etkileyen hareketlerden doğan, olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki ilişkileri, daha önceki ve sonraki olaylarla bağlantılarını, karşılıklı etkilenmeleri, her milletin kurduğu medeniyeti inceleyen bilim.

3. Bir konuyu geçmişi ve gelişimi içinde inceleyen anlatı.
“Sen bana bir ata yadigârısın, geçmişin tarihini saklayan kutsal bir tomarsın!” – R. H. Karay

tarih

 

Detaylı Tarih Açıklaması

Şimdi tarih hakkında detaylı açıklamalara yer verelim.

Tarih geçmişteki olaylara ait bilgilerin keşfi, toplanması, bir araya getirilmesi ve sunulması bilimidir. Tarihi bilgi, geçmişteki olaylara ilişkin tüm bilgilerin, olayların vuku bulduğu dönemin şartları göz önüne alınarak, mümkün olduğunca nesnel bir şekilde sunulması ile oluşur. Tarih, yaşanan olayların bir daha yaşanabilmesi gibi bir olasılık olmadığından diğer bilimler gibi deney ve gözleme dayanamaz.
Tarih, geçmişteki insanın yaptıklarını, neden ve sonuç ilişkisi dahilinde, yer ve zaman göstererek, belgeler ışığında objektif olarak incelediği için bir bilim kabul edilir.

Tarih kelimesinin Batı dillerindeki tüm karşılıkları Grekçe istoria, istorien sözcüğünden gelmektedir. (Latince: Historia, İtalyanca: Storia, Fransızca: Histoire, İngilizce: History, Almanca: Historie). İyonya lehçesinde bildirme, haber alma yoluyla bilgi edinmeanlamlarında kullanılan kelime, Attika lehçesinde görerek, tanık olarak bilme anlamlarının yanı sıra çok daha geniş bir anlam içeriğiyle fizik, coğrafya, astronomi, bitki ve hayvan bilgisi ve hatta giderek doğa bilgisini kapsayacak şekilde kullanılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT