Kategoriler
Soru / Cevap

Tekstil Teknolojisi ve Moda Tasarımı Bölümü Aynı Mı?

Sizden gelen soru:

Mrb tekstil teknolojisi ve moda tasarımı aynı mı? Ben tercih yapmak istiyorum 2 yıllık ama bazı üniversitelerde moda tasarım yazıyor bazılarında tekstil yazıyor. Yardımcı olursanız sevinirim? *

Sponsorlu Bağlantılar

Tekstil Teknolojisi ve Moda Tasarımı bölümleri ayrı bölümlerdir. Birbirleri ile benzerlikler taşısa da bölümlerin içeriği ve alanları farklıdır. Bazı üniversitelerde Tekstil Teknolojisi, bazı üniversitelerde ise Moda Tasarımı bölümünün olması o üniversitelerde diğer bir bölümün açılmamış olmasından kaynaklanıyor.

Şimdi size Tekstil Teknolojisi ve Moda Tasarımı bölümü hakkında bilgiler vereceğiz;

moda

Cevap:

Tekstil Teknolojisi Bölümü

Tekstil Teknolojisi Programında; Tekstil  Sanayinin hammaddesi olan, elyaf adı verilen hammaddenin elde edilmesinden tüketicinin istediği özelliklere sahip bir materyal haline getirilinceye kadar geçirdiği aşamaları, ipliğin eğrilmesi, iplik yapılması, ipliklerin dokunması veya örülmesi, boyanması, baskı yapılması, bitim işlemleri ile ana malzeme kumaş haline getirildikten sonra, yardımcı malzemeler ile hazır giyim üretim safhalarından geçirilerek kalıp elde etme ve serileme teknikleri, kesim, dikim, paketleme ve sevkiyat ile bitmiş mamul haline getirmeyi kapsamakta, bununla birlikte Moda Tasarım Eğitimi, Marka Yönetimi ve Pazarlama dersleri de verilmektedir.

Tasarım birbirinden bağımsız düşüncelerin toplanıp yeni bir senteze gidilme sürecidir. İşte bu süreçte verilmek istenen; bireyin yaratıcılık olgusunu ortaya çıkarmak, tasar ilkeleriyle bütünleştirip kağıda kumaş tasarımı veya giysi tasarımı olarak sunulması sağlanmaktadır. Tasarımın özünü oluşturan yaratıcılık hangi alanda olursa olsun insanoğlunun en büyük anahtarıdır.

Buna göre programın amacı; mesleki olarak geniş açıdan düşünebilen tasarımdan üretime kadar bir mamulün her safhası hakkında bilgi sahibi olan yalnızca diplomalı eleman gibi hemen işe başlayabilecek mesleki bilgisi yeterli ve kabiliyetli kişiler yetiştirmek ve topluma kazandırmaktır.

Tekstil Teknolojisi Programında; okutulan mesleki dersler mevcut kadrolu öğretim elemanları tarafından yürütülmektedir.

İlgili Sektörler ve İş Olanakları

Tekstil Teknolojisi Programı müfredatı, büyük oranda Tekstil ve Hazır Giyim sektörüne kalifiye eleman yetiştirmeye yöneliktir. Mezun öğrenciler tekstil sektöründe stilist ve, modelist olarak, kesim, planlama, üretim ve kalite bölümlerinde, ustabaşı, şef, müdür yardımcısı olarak kolaylıkla iş bulabilmektedirler.

Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü Tekstil Teknolojisi Programı öğrencilerinin endüstriye dayalı öğretim (EDÖ) çalışmalarının amaçladığı hususlar şunlardır;

Birinci ve ikinci yıl ders programları gereğince verilen mesleki bilgileri staj sırasında yapılacak uygulamalar yoluyla geliştirmek ve pekiştirmek.

İş hayatına atıldıktan sonra çalışacakları muhtemel iş sahalarındaki organizasyon, düzen ve sistemleri iyi tanımak.

İşletmelerde Hazır Giyim Teknikeri veya konfeksiyon makineleri bakım onarım teknikleri olarak üstlenecekleri yetki ve sorumlulukları tanımak, üst ve alt kademe sorumlusu personel ile uyumlu çalışma alışkanlıklarını ve iyi bir yönetici olma niteliklerini kazanmak, aynı zamanda kendileri için gerekli iyi bir istihdam ortamını hazırlamak.

EDÖ /Staj başlangıç ve bitiş tarihleri Yüksekokul tarafından belirlenir.

Moda Tasarımı Bölümü

Bu bölüm, tekstil ve konfeksiyon endüstrisi için, dokuma ve baskı tasarımı yapacak, gelişen uygarlığın gereksinimlerine cevap verebilecek, yeni ve güncel teknolojileri kullanabilecek, nitelikli elemanlar yetiştirir.

Çalışma Alanları:

Mezunlar, tekstil ve dokuma fabrikalarında, üretilecek malların biçim ve desenlerinin tasarımını yaparlar. Kamu ve özel sektöre ait tüm tekstil fabrikalarında; iplik- dokuma – baskı ünitelerinin kreasyon, negatif renklendirme bölümlerinde çalışabilirler.

Mezunlar; Moda Tasarımcısı unvanı alırlar. Serbest tasarımcı olarak çalışabilecekleri gibi, moda ve hazır giyim sektöründe, tasarım stüdyolarında, sahne sanatları ile ilgili resmi ve özel kurumlarda, sinema ve televizyon kurumlarında da tasarımcı olarak çalışabilirler. Tekstil, konfeksiyon ve moda ile ilgili firmalarda danışman veya uzman olarak da geniş iş olanaklarına sahiptirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT