Kategoriler
Soru / Cevap

Türkiye’de Seçimleri Hangi Kurum Yapar?

Sizden gelen soru:

Türkiye’de seçimleri hangi kurum yapar? *

Cevap:

Türkiye’de seçimleri yapan kuruluşun adı Yüksek Seçim Kurulu’dur.YSK olarak kısaltılan Yüksek Seçim Kurulu yasalara uygun bir şekilde seçimlerin yapılmasını sağlar ve denetler.

Yüksek Seçim Kurulu

Yüksek Seçim Kurulu, Türkiye’deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten aynı zamanda Yargıtay ve Danıştay’ın kendi içlerinden çıkardıkları 7 asil üyelerden oluşan seçimlerin yargısal denetimini de sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.

Sponsorlu Bağlantılar

2011 secim-sonuclari

YSK Kuruluşu

Yüksek Seçim Kurulu yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tam sayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçerler.

Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin görev süresi altı yıldır. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

YSK Görev ve Yetkileri

YSK, özel kanunlara göre yapılacak milletvekili, il genel meclisi üyeliği, Cumhurbaşkanlığı seçimi, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık, ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halk oylamasına sunulmasında yönetim ve denetim ile yargı denetimini sağlar.

Seçim sonuçlarına yapılacak her türlü itiraza karşı başvurulabilecek son mercii Yüksek Seçim Kurulu’dur. Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği kararlar kesindir, YSK’nın vermiş olduğu kararlara karşı herhangi başka bir yargı merciine başvurulamaz.

YSK teşkilatlanması; Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü, İdari ve Mali işler Daire Başkanlığı, İl Seçim Kurulu Başkanlıkları, İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları ve Seçmen Kütüğü Bürolarışeklindedir.

Yüksek Seçim Kurulu Ankara’da, her seçim çevresinde bir il seçim kurulu, her ilçede bir ilçe seçim kurulu ve seçim bölgelerinde konulacak her sandık için bir sandık kurulu bulunur.

Valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar ve bütün kamu görevlileri her türlü seçim işleri ve seçmen kütükleri yazımında, seçim kurullarının istediği bilgileri ve belgeleri, gecikmeden, süresinde ve doğru olarak göndermeye mecburdur.

Seçmen kütüğünün kurulması, güncelleştirilmesi ve bundan elde edilecek liste, çizelge ve diğer malzemenin gerekli yerlere ulaştırılması ve dağıtılması için Yüksek Seçim Kurulunca alınacak kararlar bütün kamu kuruluşlarını ve görevlilerini bağlar.

Kurul Üyeleri

#AdıGöreviSeçildiği yerSeçildiği yıl
1Sadi GüvenBaşkanYargıtay2013
2Turan KarakayaBaşkanvekiliDanıştay2010
3Halim AşanerÜyeYargıtay2010
4Muharrem CoşkunÜyeYargıtay2010
5Mehmet KürtülÜyeYargıtay2010
6Nilgün İpekÜyeDanıştay2010
7Ali KayaÜyeYargıtay2013
8İbrahim ZenginÜyeYargıtay2013
9Ünal DemirciÜyeDanıştay2013
10İlhan HanağasıÜyeDanıştay2013
11Zeki YiğitÜyeDanıştay2013

 

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT