Kategoriler
Soru / Cevap

Uzunluk ve ağırlık ölçü birimlerinin bügünkü hali hangi tarihte ve değişikliklerle kabul edildi?

Takvim, saat, uluslararası rakamlar, uzunluk ve ağırlık ölçü birimlerinde yapılan değişikliklerin tarihlerini aşağıda tek tek sıraladık.

Sizden gelen soru:

Ben 4. sınıfa gidiyorum öğretmen uzunluk ve ağırlık ölçü birimlerinin bügünkü hali hangi tarihte ve değişikliklerle kabul edildi araştır

Sponsorlu Bağlantılar

Cevap:

Günümüzde kullanmış olduğumuz uzunluk ve ağırlık ölçü birimlerinin hangi tarihte ve değişikliklerle kabul edildiğini aşağıda tek tek açıkladık. Ayrıca sadece uzun ve ağırlık ölçülerini değil, takvim ve saat gibi ölçülerin de değişikliklerini açıkladık.

Ağırlık ve uzunluk ölçülerinin değiştirilme tarihi

Onlu yönteme uygun uzunluk ve ağırlık ölçüleri 26 Mart 1931 tarihinde çıkarılan 1782 Sayılı Kanunla kullanıma girdi. O vakte kadar kullanılan endaze, arşın, kulaç gibi uzunluk ölçülerinin yerini metrik sistem; dirhem, okka gibi ağırlık ölçülerinin yerini miligramdan tona kadar uzanan ölçü sistemi; hacim için kullanılan kile, şinik, tas, ölçek gibi ölçü birimlerinin yerini litre sistemi; yüzey ölçümünde kullanılan dönüm ve çiftlik gibi tabirlerin yerini metrekareden kilometrekareye kadar uzanan sistem aldı. Bu değişiklikler sayesinde ülke içinde ölçülerde birlik sağlandı ayrıca dış ticaret kolaylaştı.

ağırlık, öçü, ölçme

Saat sistemi ne zaman değiştirildi?

Türkiye’deki saat sistemi 26 Aralık 1925’te “Günün 24 Saate Taksimine Dair Kanun”’un mecliste görüşülüp kabul edilmesi ile değişti. 697 sayılı kanun, 2 Ocak 1926’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun birinci maddesi “Türkiye Cumhuriyeti dahilinde gün, gece yarısından başlar ve saatler sıfırdan yirmi dörde kadar sayılır” diyerek ülkede günün 24 saate bölündüğü saat sistemini yürürlüğe koyar. Kanunun 2. maddesi ile ulusal saat sistemi İzmit’ten geçen 30. meridyen esas alınarak oluşturuldu.

saat3

Takvim sistemindeki değişiklik tarihi

26 Aralık 1925’te çıkarılan 698 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi devlet takvimi olarak Milâdî Takvim kabul edildi. Ülkede 1 Ocak 1926’dan itibaren miladi takvim kullanıldı.

takvim

Uluslararası rakamların kabulü

20 Mayıs 1928’de kabul edilen 1288 numaralı kanun ile Türkiye’de 1 Haziran 1929 tarihinden itibaren uluslararası rakamların kullanılması mecburi hale geldi. Böylece Doğu Arap rakamları bırakılıp Latin rakamları kullanılmaya başladı.

sayılar - rakamlar

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT