Kategoriler
Soru / Cevap

Yüzmekten Korkuyorum Yüzme Korkusu Nasıl Yenilir?

Yüzme Korkusunu Yenme

Yaz mevsimi yaklaşıyor, doğal olarak yüzme için en ideal zamanlara girmek üzereyiz. Yüzme aynı zamanda spor olarakta yapılmakta nedeni vücut için çok faydalı olmasıdır. Ancak burada yüzmek isteyipte bazı korkular nedeniyle bu işlemi yapmaktan kaçınanlar için bir yazı derledim. Umarım bu yazıyı okuduktan sonra korkularınızın ne denli yersiz olduğunu anlayıp yüzmeye karar verirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

yüzme, deniz, havuz

Yüzmek bir çok insanın korktuğu gibi korkulacak birşey değildir. Yüzme korkusu olanlar suya girdiklerinde telaşlanır, panikler ve yüzemez. Bu korkuyu yenmek kişinin kendi elindedir.

Su kaldırma kuvvetine sahiptir. Bu da hareket edilmese bile su yüzeyinde kalınabilir anlamına gelir. Yüzebilen herkesin bildiği birşeydir bu. Yüzmeyle ilgili bir kaç şart bilinerek bunu yapmak mümkündür. Bu şartlar hemen öğrenilmez. Yavaş yavaş, pratik yapılarak uygulanmalı şekilde öğrenilmelidir.

Suya girdiğinizde suya karşı hakimiyet kurmalısınız. Suya hakimiyet kurmayı başarabilmişseniz yüzmeyi de başarabiliyorsunuzdur. Suya hakimiyet kurduysanız bir sonraki aşama olan ilerlemeyi yapmanız gerekir. Suyun içinde ilerlemeyi öğrenmek şarttır. Kollarınızı atıp ayaklarınızı vurarak kendinizi suyun içinde taşımalısınız. Bunu yaparken yüzme konusunda kendinizi ve tekniğinizi geliştirmelisiniz. Yüzme tekniği çok önemli bir noktadır. Yüzme tekniğiniz ne kadar gelişirse suyun içinde o kadar estetik, atik, ve hızlı olursunuz.

Sponsorlu Bağlantılar

Yüzme önemli bir spor dalıdır. Hayat kurtarır, bu konuda tektir. Yüzmeden başka hayat kurtaran bir spor yoktur. Yüzme çok yararlı bir spordur, vücudun atik, dinamik, sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Yüzerken bütün organlarınızı çalıştırırsınız böylece organlarınız körelmez.

Yüzerken eğlenir ve serinlersiniz. Bu yüzden yüzme çok tercih edilen bir spordur. Zevklidir ve yararlıdır.
Yüzmek için profesyonel olmak gerekmez. Olimpik bir havuzda değil, küçük bir gölette de yüzebilirsiniz, büyük bir okyanusta da. Yüzmek kalibinize de iyi gelir, kalbin güçlenmesine yardımcı olur. Vücudunuzun hatları belirginleşir. Kilo almanızı engelleyerek fit görünmenize yardımcı olur.

Yüzmenin faydaları saymakla bitmez. Hem eğitici hem zevkli hemde yararlıdır

Boğulma Korkusunu ve Fobisini Yenme

Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi (BRSHH) Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. K. Fatih Yavuz, suda boğulma korkusunun basit bir fobi olduğunu belirterek, endişelenmeye gerek olmadığını ve en etkili tedavinin psikoterapi ile sağlandığını açıklıyor. Dr. K. Fatih Yavuz, boğulma fobisi ve bu fobinin tedavisiyle ilgili şu bilgileri veriyor:

Sponsorlu Bağlantılar

“Boğulma fobisinde etkili olan tek psikoterapi yöntemi bilişsel-davranışçı terapidir. Bilişsel-davranışçı terapiyle yaklaşık 1 ila 7 seans arasında kişi tedavi edilebilir. Bu süreçte psikoterapist, danışanla beraber korkusunun nedenleri üzerinde çalışır ve hedefe ulaşmakla ilgili ortak bir yol haritası planlayarak uygulamaya geçerler.”

Boğulma korkusu nasıl oluşur?

“Suda boğulma korkusunun temelinde kişinin bu konudaki bazı inançları yer alır. Bu inançları iki kısım altında toplarız:
Birincisi, bu bireyler suda boğulma ihtimali olduğundan daha fazla, olası boğulma sonrası hayatta kalma ihtimalini de olduğundan daha az görürler. Yani onlara göre suda boğulma çok kolay ve sık olarak meydana gelir, kurtulma ihtimali de çok azdır. İkinci kısımda ise bu bireylerin herhangi bir boğulma tehlikesi geçirmeleri halinde bu tehlikeyle baş edemeyeceklerine dair olan inançlar bulunur. Bu iki inanç paketi gerçek hayatla uyumlu olmadığından, kişiler suya girmekten çekinirler ve bu da toplum tarafından ‘suda boğulma korkusu’ olarak adlandırılır.”

Kimlerde boğulma korkusu görülür? 

“Suda boğulma korkusuyla ilgili dünyada ve ülkemizde çok net araştırma sonuçları yoktur. Ancak bütün özgül fobilerin toplam görülme sıklığı yüzde 9 civarındadır. Suda boğulma korkusunun yüzde 1 veya daha düşük oranda olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki tedavi olma amacıyla uzmana başvurma oranları her rahatsızlıkta olduğu gibi çok daha düşüktür.”

“Suda boğulma korkusunun bir kişide ortaya çıkması için kişinin boğulma tehlikesi atlatmasına gerek yoktur. Bu korku çocuklarda daha sık görülür. Denizden korkmak, psikolojik bir rahatsızlıktır. Zamanla kendiliğinden geçebileceği gibi tedavi de gerektirebilir. Anne babaların yapması gereken öncelikle çocuklarını denize girme konusunda zorlamamaları, eğer süreklilik arz etmeye başlamışsa bir psikiyatri uzmanından yardım almalarıdır.”

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

“Yüzmekten Korkuyorum Yüzme Korkusu Nasıl Yenilir?” için 13 yanıt

Bende çok korkuyordum. İzmir de yüzme özel ders alarak korkumu yendim. Facebook ta Mehmet Onur Erküçük bu konuda baya deneyimli. Zaten yalnızca su korkusu üzerine çalışıyor. Kendine özgü teknikleri falan var. Kısa sürede yüzmeyi öğrendim çok şükür. Facebook a su korkusu yazın en başta çıkıyor zaten

Ben yüzme kursuna gittim. İlk başlarda hiç korkmuyodum en iyi bendim. Sonra hoca yüksekten atlattı. Beni nefes almadan itti. O günden sonra hala çok korkuyorum. Hala kursa gidiyorum. ve korkumu yenmeye çalışıyorum. Lütfen biri atlama korkumu yenmeme yardım etsin :/(

Bende asla bogulma korksu yoktu sanki assagida bisey var mis da bnim ayaklarimdan cekicekmis gibinoluyo bunu ilk kez dün hamam daki havuzda yasadim 1.40 mlik havuzda boğulmak imkânsız gibi bseydi cunku boyum1.70 di hala korkuyorum assagiya bakmamaktadır in kendimi tutuyoru ama bilinc alti naparsin..

bende yüzme kursuna ilk gittiğimde her şey çok güzeldi, hiç korkmamıştım. Sonra hoca beni bıraktı duvara gitmem için ben gidemedim boğuluyordum. Ama o zaman bile boğulucam diye korkmamıştım.2. gün gittiğimde yeni hareketler denemeye başladık duvarı bıraktık iyice ve ben o kadar heyecanlandım o kadar panikledim ki duvarı tutmak da zorlandım. Yapamıcam diye düşünmeye başladım bir korku sardı beni. 2. gün o kadar berbattım ki gurubun en kötüsü bendim. Güvenim yoktu kendime yapamayıp hep hocayı çağırıyodum. hala da kendimden emin değilim ama denemeye çalışıcam. Neden bu kadar korktum ki… Çok kötü hssettim kendimi.

Çok korkuyorum özellikle derin havuzdan ne yapmalıyım lütfen! yardımcı olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT
Exit mobile version