3 yaş öfke krizlerinin nedeni nedir?

Soru CevapKategori: Anne ve Çocuk3 yaş öfke krizlerinin nedeni nedir?
birgül sordu 7 yıl önce

MERHABA , KIZIM ÇOK FAZLA AĞLAYAN BİR DÖNEM GEÇİRİYOR.ANLAMSIZ ŞEYLERE AĞLAMAYA BAŞLADI MESELA FIRINDA NEDEN SICAK EKMEK YOK YADA GECE UYANIP YANIMIZA GELMEK İSTİYOR YANIMIZA GELİNCE DE YATAĞA OTORUP YATMIYOR VE YATMAMI İSTEMİYOR GİBİ KREŞE BAŞLAMASNN ETKİLERİ Mİ YOKSA YAŞININ VERDİĞİ BİRŞEY Mİ

Sponsorlu Bağlantılar
1 Cevap
313 Staff cevapladı 7 yıl önce

Çocuklarda öfke krizleri yada öfke nöbetleri genellikle 2.5 yaşına kadar görülür ancak ileri yaşlarda da öfke nöbetleri görülebilir. Bu öfke krizlerinde çocuklar ağlar, tutturur, kendilerini yere atarlar, başlarını yere yada duvara vurur, nefeslerini tutarlar. Çocuktan çocuğu bu belirtiler değişiklik gösterir.
 
Öfke nöbetleri çocuklarda doğal bir süreçtir. Bunu bir hastalık yada acil çözülmesi gereken bir problem olarak görmemek gerekir. Önemli olan çocuğun bu süreçten sağlıklı bir şekilde çıkmasını sağlamaktır.
 
Çocukların bu öfke nöbetlerinin nedenleri genellikle bağımsızlık ve çevre üzerinde kontrol sahibi olma isteklerinden kaynaklanır. Yani “kendim yapabilirim”, “bunu ben yapıcam” gibi. Çocuklar bu öfke krizlerini fiziksel olarak zorlandıkları yada bilişsel becerilerine kıyasla zor olan durumlarda ortaya cıkar. Ayrıca bu yaşlarda çocuklar kendilerini konuşarak iyi ifade edemekdikleri için öfkelenirler.
 
Şimdi Uzman Gelişim Psikoloğu Gökşen Yücel tarafından verilen önerileri sıralayalım;
 
Öfke nöbetlerini önlemek için neler yapılabilir?

  • Öncelikle buna neden olan sebepler anlaşılmaya calışılmalıdır. Ne zaman ve nerde oluyor? Öfke nöbeti öncesinde, ve sonrasında neler oluyor? Sıklıkla kimin yanında ve nerede oluyor? Bunlara dikkat ederek, bugibi durumlardan uzak durmaya calışmak öfke nöbetlerini önleyecektir.
  • Çocuğunuzu bir durumdan diğerine geçişlerde hazırlamak önemlidir. (örn. 5 dakika içinde parkta gezmeyi bırakıp eve gidiyoruz). Önceden hatırlatmalar çocuklarınızı başka bir duruma geçiş için hazırlayacaktır.
  • Yaşantınızda belirli rutinlere sağdık kalmanız önemlidir, belirli bir yemek vakti, uyku vakti vs. 2 yaş gelişim döneminde çocukların günlük hayat içinde alıştığı rutinler çok önemlidir. Rutinler onların dış dünyayı anlamalarına, olayları tahmin etmelerine yardımcı olur.
  • Güç savaslarından çocuklarınıza seçme sansı tanıyarak kacınabilirsiniz. (örn. Siyah ayakkabılarını mı yoksa mavi ayakkabılarını mı giymek istersin? vb.) Çocuklar da yetişkinler gibi seçimlerini kendileri yapmaktan ve kontrol duygusundan hoşlanırlar.
  • Çocuklarımızın bireysel özelliklerinin, neyi yapıp neyi yapamayacaklarının farkında olmak ve onları zorlayacak beklentilerden ve aktivitelerden kaçınmak öfke nöbetlerinin olmasını engelleyecektir.

 
Öfke nöbetleri sırasında hangi yollar izlenmelidir?

  • Öfke nöbeti oluşur oluşmaz sakinliğinizi korumanız çok önemlidir. Bağırıp çağırmak doğru bir yöntem değildir.
  • Öfke nöbeti sırasında izleyeceğiniz tutarlı davranışlar çok önemlidir. En iyi yol nöbet sırasında göz teması kurmamak ve aldırmıyor gibi görünmek, sakinleştiği andan itibaren de tekrar göz teması kurmak ve onunla ilgilenmektir. Çocuğunuzun güvenliğini sağlamak için çocugunuza yakın biryerde durabilirsiniz.
  • Öfke nöbeti toplum içinde gerçekleşirse en iyi yol daha sakin bir yere çocuğunuzu götürmek ve orda birlikte sakinleşmesini beklemektir.
  • Çocuğunuza öfke nöbeti sırasında ders vermeye calışmak uygun değildir. Bunun için sakinleşmesini beklemek daha uygun olacaktır.
  • Öfke nöbetlerinin hemen akabinde çocuğunuzun istedigi şeyi vermemeli yada yapmamalısınız. Bu davranış çocuğunuzun öfke nöbetlerini pekiştirecektir.
  • Öfke nöbetleri çocukların kendilerini de kimi zaman korkutabilir. Öfke nöbetinden sonra bu davranışını onaylamadığınızı ama onu hala seviyor olduğunuzu hatırlatmak ihtiyacı olan bir davranıştır.

 
Hangi durumlarda bir uzmana danışılmalı?

  • Çocuğunuz sık (günde yaklaşık 3 kereden fazla) ve uzun süreli (yaklaşık 15 dakikadan uzun) öfke nöbetleri yaşıyor ve kendi kendine yatışmakta güçlük çekiyor ise,
  • Çocuğunuz 4 yaşını geçmiş olmasına rağmen öfke nöbetleri yaşamaya devam ediyor ise,
  • Çocuğunuz öfke nöbetleri sırasında kendisine veya çevresine zarar veriyor, ve saldırgan davranışlar gösteriyor ise,
  • Çocuğunuzun öfke nöbetleri sırasında duygularınızı kontrol edemiyor ve nasıl davranmanız gerektiğini bilemiyor iseniz bir uzmana danışmalısınız.
Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

10 + 16 =

RenkliNOT