Biyolojinin gelişimine katkıda bulunan bilim adamları kimlerdir?

Soru CevapBiyolojinin gelişimine katkıda bulunan bilim adamları kimlerdir?
meltem sordu 3 yıl önce

Biyolojinin gelişimine katkı sağlayan bilim insanları kimlerdir? Kısa bilgiler veriniz?

1 Cevap
313 Staff cevapladı 3 yıl önce

1.  Aristo (MÖ 384-322)
Oldukça önemli gözlemler yapmıştır. Aristo doğa tarihi ve evrenin yapısı ile ilgili ilk kitabı yazmıştır. Aristo, hayvanların hareketleri ve üremelerini incelemiş ve böceklerdeki başkalaşım olayına dikkat çekmiştir. Bitki ve hayvanları ilk kez sınıflandıran da Aristo’dur. Yaptığı sınıflandırmanın günümüzde geçerliliği kalmasa da sınıflandırmanın kurucusu sayılmaktadır.
 
2. İbn-i Heysem (965-1039) 
Işığın kırınımı ile gözün yapısı konusunda çalışmalar yapmış ve görme olayını ilk açıklayan bilim insanı olmuştur. O zamana kadar ışığın gözden çıktığına inanılırken bu bilim dışı anlayış onunla değişmiştir. “İbn-i Heysem’in Optik Hazinesi” adıyla Latinceye çevrilen eseri Batı dünyasını 17. yüzyıla kadar etkilemiştir.
 
3. İbn-i Sina (980-1037)
Avrupa’da Avicenna (Avisenna) adıyla anılan Türk filozof ve hekimdir. İbn-i Sina iki yüzden fazla eser yazmıştır. Tıp üzerine yazdığı “Tıbbın Kanunu” ve bütün öğretisini kapsayan “Şifa” adlı eserleri Avrupa’da 17. yüzyıl ortalarına kadar okutulmuştur.
 
4. Gregor Mendel (1822-1884)
Avusturyalı bilim insanı Gregor Mendel, bezelyeler üzerinde yaptığı çaprazlama deneyleriyle kalıtımın temel kanunlarını ortaya koymuş ve kalıtım biliminin de öncüsü olmuştur.
 
5. James Watson –  Francis Crick – Rosalind Franklin
20. yüzyılın biyolojideki en büyük keşiflerinden biri, Amerikalı Zoolog ve Moleküler Biyolog James Watson (Ceyms Vatsın) (1928-…) ile İngiliz Fizikçi Francis Crick’in (Frensis Kırik) (1916- 2004) 1953 yılında DNA’nın “İkili Sarmal” yapısını ortaya çıkartmalarıdır. DNA’nın yapısını tam olarak çözmek isteyen İngiliz Rosalind Franklin’in (Rozalind Frenklin) (1920- 1958) 1951 yılında X-ışını kırınımı tekniği ile çektiği DNA’nın kristal yapı fotoğrafı DNA yapısının aydınlatılmasına büyük katkı sağlamıştır. Watson ve Crick bu başarıları ile 1962 yılında Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü’nü almıştır. 

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

10 + 18 =

RenkliNOT