Sponsorlu Bağlantılar

Dilin işlevleri nelerdir?

Soru CevapKategori: EdebiyatDilin işlevleri nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
Renkli Staff sordu 7 ay önce

Dilin işlevleri nelerdir bilgi veriniz?

1 Cevap
Sponsorlu Bağlantılar
313 Staff cevapladı 7 ay önce

Dilin İşlevleri
Dil, insanlar arasında toplumsal iletişimi sağlayan önemli bir araçtır. İnsanlar bir toplum içinde birbirleriyle etkileşim halindedirler ve bu etkileşim sürecinde dil çeşitli işlevler üstlenir. Dilin işlevleri şunlardır:

  1. Göndergesel İşlev: Dilin bilgi verme amacıyla kullanıldığı işlevidir. Göndergesel işlevde dil nesnel ve açık bir şekilde kullanılır, mecaz anlamlara pek yer verilmez.
    Örnek: “Rüzgar, hareket halindeki hava kütlesidir. Rüzgarlar yönlerine göre adlandırılır, örneğin güneyden esen rüzgara güney rüzgarı denir.”
  2. Heyecana Bağlı İşlev: Dilin gönderici tarafından duygu ve heyecanların ifade edilmesi amacıyla kullanıldığı işlevdir. Bu işlevde ifadeler öznel ve duygusal bir nitelik taşır.
    Örnek: “Bugün hava çok güzel, içim içime sığmıyor!”
  3. Alıcıyı Harekete Geçirme İşlevi: İletinin alıcıda bir davranış değişikliği oluşturmayı hedeflediği işlevdir. Bu işlevle iletilen mesaj alıcıyı bir eyleme yönlendirmeyi amaçlar.
    Örnek: “Şiiri şekil ve içerik yönünden inceleyiniz.”
  4. Şiirsel İşlev (Sanatsal İşlev): Dilin estetik bir zevk yaratma amacı güttüğü işlevidir. Şiirsel işlevde kelimeler sıklıkla yan anlamlarla kullanılır, ifadeler öznel ve imgelerle doludur. Bu işlevde iletinin kendisi dışında başka bir amaç gözetilmez.
    Örnek: “Şimdi bir rüzgar geçti buradan, Koştum ama yetişemedim. Nerelerde gezmiş tozmuş, Öğrenemedim.”
  5. Kanalı Kontrol İşlevi: İletinin alıcıya tam ve doğru bir şekilde ulaşıp ulaşmadığını denetlemeyi amaçlayan işlevidir. Bu işlev, iletişimde her iki taraf arasındaki anlayışın sağlanmasına yardımcı olur.
    Örnek: “Beni duyabiliyor musun?”
  6. Dil Ötesi İşlev: İletinin dille ilgili bilgiler vermek amacıyla düzenlendiği işlevidir. Bu işlev, dilin yapı ve işleyişiyle ilgili bilgiler sunmayı hedefler.
    Örnek: “Türkçede sesler, ünlüler ve ünsüzler olmak üzere iki ana gruba ayrılır.”
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

7 + 10 =

RenkliNOT
Exit mobile version