Muhtarlığın harç toplama yetkisi var mı?

Soru CevapKategori: Genel KültürMuhtarlığın harç toplama yetkisi var mı?
Ferrah Özdemir sordu 7 yıl önce

Ben kahvehane işletmecisiyim.Kahvemin önünde köy meydanında park var bu parkta vatandaş gelip oturup çay-içerler oyun-oynarlar-bu yillardir boyledir ama-şimdi muhtarlık senin müşterilerin oturuyor diye benden para istiyor ne parası dediğimde gölge parası diyorlar.Şimdiye kadar hiç böyle bir uygulama olmadı.5 yıldır bu kahvenin işletmecisiyim(hatta benden önce yıllarca işletenlerden bile)bu şekilde bir harç istenmedi.ŞİMDİ MUHTARLIĞIN benden bu parayı tahsil yetkisi var mıdır?Ellerinde herhangi bir karar yok.Muhtar ve azalar kendileri bir karar alıp uygulayabilirler mi? Yoksa bu kararın kaymakamlıkça onaylanması gerekir mi?Bu konularda aydınlatılmam için cevap verirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

Sponsorlu Bağlantılar
1 Cevap
313 Staff cevapladı 7 yıl önce

Muhtarların yasalarla belirlenen bir harç toplama yetkisi bulunmaktadır. Bu yetkiye ilişkin yasa ve detaylar aşağıdaki gibidir;
 
Harçlar ve tarifeler
 
Madde 34 – Mahalle muhtar ve ihtiyar kurulları tarafından (vatandaşların kendi özlük işlemlerine esas olacak nitelikte olmak üzere) görülecek hizmetlerekarşılık olarak ilgili iş sahiplerinden harç alınır ve alınan harç miktarı gerek iş sahiplerine verilen her türlü kağıtlarda ve gerek muhtarlıkta bulunan harçdefterinde gösterilir.
Madde 35 – Muhtarların hangi işlerden ne miktar harç alacakları her yılbaşında il içindeki bütün şehir ve kasabalar için il idare kurullarınca kararlaştırılacak bir tarife ile belirtilir ve ilan olunur. Muhtarlar bu tarifenin valiler tarafından tasdikli bir örneğini muhtarlıkodasında iş sahiplerinin görebilecekleri yerde asılı olarak bulundurmak ödevindedirler.
Madde 36 – Harç tarifesinin yapılmasında tarifenin uygulanacağı şehir veya kasabanın ekonomi durumu, halkın geçim düzeyi ve yaşama şartları ve bu harçları ödeme yeteneği gözönünde tutulacağı gibi muhtarlık işlerinin yürütülmesi içingerekli olan kira,ısıtma,aydınlatma ve hizmetçi ücreti gibi giderler de gözetilir.
Madde 37 – Fakirlikleri,en büyük mülkiye memuru tarafından kabul edilenlerden ve kanun ve tüzüklerin bir kamu hizmeti olarak muhtarlara ve ihtiyar kurullarına yüklettiği görevlerden harç alınmaz.
Madde 38 – Muhtarlık işlerinden alınacak harçlar yalnız muhtarlara aittir. Muhtarlık işlerinin yürütülmesi için gerekli olan kira,ısıtma,aydınlatma,hizmetçi ücreti,kırtasiye gibi giderler bu harçlardan ödenir.

Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

6 + 7 =

RenkliNOT