Yemin edersek ve yemini bozarsak o yemini nasıl telafi ederiz?

Soru CevapKategori: DinYemin edersek ve yemini bozarsak o yemini nasıl telafi ederiz?
ramazan can sordu 1 yıl önce

yemin edersek ve yemini bozarsak  o yemini nasıl telafi ederiz

1 Cevap
313 Staff cevapladı 1 yıl önce

Bozulan yeminin iki tarafı iki sorumluluğu vardır. Birincisi Allah’a karşı sorumluluk ikincisi de karşınızdaki kişiye/kişilere karşı sorumluluk.

Allah’a karşı sorumluluk ve yemin hükmü

Her ne şekilde olursa olsun mün’akide olan yemini bozan kimselerin yemin keffâreti ödemeleri gerekir. Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Buna gücü yetmeyenlerin ise, ara vermeden üç gün oruç tutmaları gerekir. Bu keffâret ve sıralama Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir.

Mâide, 89. Ayet: Allah sizi kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz, fakat bilerek ettiğiniz yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek yahut onları giydirmek ya da bir köle âzat etmektir. Buna imkânı olmayan ise üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğinizde (bozarsanız) yeminlerinizin kefâreti işte budur. Yeminlerinize bağlı kalın. Allah âyetlerini sizin için bu şekilde açıklıyor ki şükredesiniz.

Karşıdaki kişiye ve sosyal sorumluluk

Eğer yemin ederseniz ve yemininizi bozarsanız, bu ciddi bir davranıştır ve telafi etmek için gereken adımları atmanız gerekir. Telafi etmek için yapmanız gerekenler şunlar olabilir:

  1. Özür dilemek: Yemininizi bozduğunuzu kabul edin ve yaptığınız hatadan dolayı özür dileyin. Yaptığınız hatanın affedilmesi için bağışlanma isteyin ve affedilene kadar sabırlı olun.
  2. Sorumluluğu kabul etmek: Yapılan hataların sorumluluğunu kabul etmek ve gelecekte benzer hataların tekrarlanmasını önlemek için gerekli adımları atmak önemlidir.
  3. Hataları telafi edip düzeltmek: Eğer yemininizde söz verdiğiniz bir şey varsa, bunu yerine getirmeye çalışın. Ancak, artık yerine getirilemeyecek bir şeyse, yine de özür dilemek ve sorumluluğu kabul etmek önemlidir. Mümkün olduğunda telefi etmeye çalışın.
  4. Gelecekte daha dikkatli olmak: Yemin etmek ciddi bir konudur ve bir daha böyle bir hataya düşmemek için gelecekte daha dikkatli olun.
Sponsorlu Bağlantılar
Cevabınız

2 + 3 =

RenkliNOT