Kategoriler
Bilim Soru / Cevap Teknoloji

Uzayda Hava Var Mıdır?

Uzay ve Hava

Hava insanların yaşamaları için gerekli temel bileşenlerden biridir. Uzun süredir tartışmalara neden olan bir konu var o da uzayda yaşam varmı sorusudur. Şimdi bu konuya nerden geçtik diyenler olacaktır. İlgisi şu bir yerde yaşam olması için orada hava bulunması gerektiği düşüncesidir. Çünkü hava sadece insanın canlılığını sürdürebilmesi için gerekli olmayışı  tüm canlılar için ( bitki ve hayvanlar kastedilmekte ) gerekli olmasıdır.  

Sponsorlu Bağlantılar

Uzay Dünya’nın atmosferi dışında evrenin geri kalan kısmına verilen isimdir. Atmosfer ile uzay arasında kesin bir sınır bulunmamaktadır, fakat Dünya’nın atmosferi yukarı doğru çıkıldıkça incelmektedir. Uzayda tahminen milyonlarca galaksi bulunmaktadır. Bu tahmini galaksilerin içinde tahminen milyonlarca sistemler, gezegenler ve astroitler bulunmaktadır. Fizikçi Carl Sagan’ın kitabı “KOZMOS” da yazdığı üzerine evrensel atom sabiti 1088 kadar yani 10 üst 88, yani evrende 10’un yanında 88 sıfır tane atom var. Bu şekilde bir hesaplama ve insanoğlunun bildiği her türlü galaksi uzayın büyüklüğünü kanıtlar. Uzay ayrıca evren terimi ile karıştırılır. Bu iki kavram karıştırılmamalıdır. “Uzay” içinde bulunduğumuz sonsuz sanılan boşluktur, “evren” ise canlı, cansız her varlığın uyumu ya da uyumsuz yaşadığı mekandır. Yani birbirlerinden farklı şeylerdir.

Uzay karanlığı, büyüklüğü, olayları ile ilgi çekici, karmaşık ve araştırmaya değer olmuştur. Bu yüzden insan her çağda uzayı merak etmişti. Bu yüzden sürekli uzayı araştırmak için icatlar yapmıştı. Teleskop bu alanda çok önemli bir alettir. Çağlar geçtikçe insanların daha güçlü teleskoplarla uzayı incelemesi uzay hakkındaki bilgileri artırdı. Böylece merakını gidermeye başlayan insanoğlu bununla yetinmeyip uçarak daha fazla bilgi toplamak istedi. İnsanlığın uçmayı keşfetmesiyle Dünya’yı çevreleyen yakın uzay hakkındaki bilgiler, daha da artmaya başladı. Nihayet, güçlü füzeler, yapma uydular, Ay ‘a insanlı ya da insansız araçlar gönderilmesi, yapay uydular geliştirilmesi, çok güçlü radyo teleskoplarla (bkz.Hubble Uzay Teleskobu) uzayın derinliklerinin araştırılması, 20. yüzyılın ikinci yarısında insanlığın uzay hakkındaki bilgilerini önemli ölçüde genişletti. Ayrıca insanlık uzayı araştırmak için “astronomi” bilimini doğurdu. Artık astrologlar uzayın bilgilerini daha hızlı buluyorlardı.

Uzayda Hava Olmamasının Sebebi

Temek neden olarak yerçekiminin olmayışını gösterebiliriz.

Dünyamızı saran atmosfer içerisinde 150 kmlik hava katmanı bulunmaktadır ancak bunun canlıların yaşayabileceği kısmı sadece 5 kmlildir. Yeryüzünden uzaklaştıkça da hava yoğunluğu gittikçe azalır.

İçeriği :

  • % 78.084 Azot
  •  % 20.9476 Oksijen
  •  % 0.934 Argon
  •  % 0.0314 Karbondioksit
  •  % 0.0018.18 Neon
  •  % 0.000524 Helyum
  •  % 0002 Metan
  •  % 0.0 ile % 0.0001 arasında Hidrojen
  •  Xenon, Ozon ve diğer gazlardır.

Bu gazları bir arada tutan ve yayılmasını engelleyen yerçekimdir.
Yerçekimi sayesinde tutulan atmosfer, büyük ölçüde gezegenin iç katmanlarından kaynaklanan gazların yanardağ etkinliği ile yüzeye çıkması sonucu oluşmakla birlikte, gezegenin tarihi boyunca dünya dışı kaynaklardan da beslenmiş ve etkilenmiştir. (vikipedi)

Belki uzayda da bu gazlardan bulunmakta fakat onları bu oranlarda birleşirecek bir çekim kuvveti olmadığından havanın oluşmasına engel oluyor olabilir.

Zaten dünyamız atmosferi basınç ve yoğunluk açısından diğer yer benzeri gezegenlerden Mars’a göre yaklaşık 100 kat büyük, Venüs’e göre ise yaklaşık 100 kat küçük bir gaz kütlesini ifade eder. Ancak bileşim açısından bu iki gezegenin atmosferlerinden çok farklı olduğu gibi, Güneş Sistemi içinde de eşsizdir.

 

Sponsorlu Bağlantılar

“Uzayda Hava Var Mıdır?” için 2 yanıt

peki merak ediyorum atmosfer dışındaki uzaya çıktığımız gibi yerçekimsiz ortamda ki bileşenler nedir hiçbiryerde bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

hava yoksa uzayda güneş neden yanıp duruyor havasiz yerde yanma olurmu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT