Kategoriler
Yaşam

İnatçı Lekeler Nasıl Çıkar?

İnatçı Lekelere Dur Deyin

Temizlikte en büyük sorun inatçı lekelerdir.Özellikle sakız lekesi, kan lekesi, mürekkep lekesi vb. lekeler çıkması güç ve zor lekelerdir.Peki bu lekeleri çıkarmakta güçlük çekiyor musunuz? Bu lekeleri çıkarırken doğru yöntem kullandığınızdan emin değilseniz ve kullandığınız yöntemlerle daha çok lekeyi ölümsüzleştiriyorsanız iite size çok güzel öneriler.

Sponsorlu Bağlantılar

Sakız Lekesi

Günlük hayatta temizlik konusunda can sıkıntısı yaratan sorunlar karşınıza çıkabilir.Bu can sıkıntılarından birisi de sakız lekesidir.Özellikle halılara yapışan sakız lekeleri olsun, kumaşlara yada elbiselere yapışan sakız lekesi olsun her zaman için problem yaratmıştır.Ancak sakız lekesi artık problem olmaktan çıkacak.

Halıya, koltuğu yada elbiselerinize bulaşan sakız lekeleri için buz kullanmalısınız.Yapışan sakızı çıkarmak için buz çözüm olacaktır.Çünkü buz yapışan sakızın donmasını sağlayarak sonra pul pul dökülmesine sebep olacaktır.

Mum Lekesi

Temizlik konusunda karşınıza çıkan sorunlarla başa çıkmada ne kadar başarılısınız?Temizlik konusunda can sıkıntısı yaratan durumlardan birisi de mum lekesidir.Özellikle halılara yapışan mum lekeleri olsun, kumaşlara yada elbiselere yapışan mum lekesi olsun her zaman için problem yaratmıştır.Ancak mum lekesi artık problem olmaktan çıkacak.

Mum Lekesi

Mum lekelerini çıkarmak için ihtiyacınız olan tek şey ütü ve ıslak mendil. Mum lekesinin üzerine ıslak mendil koyun ve ütüyü üstünde yavaşça gezdirin. Bu işlemi ıslak mendil kahverengiye dönünceye kadar yineleyin. Gerekirse birkaç mendil daha kullanın.

Mürekkep Lekesi

Can sıkıcı durumlardan biri olan mürekkep lekesini nasıl çıkaracağınız konusunda size yepyeni bir ip ucu veriyoruz.Daha çok kıyafetlerde karşılaşılan mürekkep lekesini çıkarmak için yapmanız gereken saç spreyi kullanmaktır. Sadece kıyafetlerde değil diğer şeyler için de mürekkep lekesini saç spreyi ile çıkarabilirsiniz.

Diğer Yöntemler

Deri eşya üzerinde:Biraz limon suyuyla lekeyi fırçalayın.
Kağıt üzerinde:Lekeli kağıdın altına kurutma kağıdı koyun. Lekenin üzerine birkaç damla oksijenli su sıkın. Sonra kuru bir pamuk parçasıyla kurutun.

Kumaş üzerinde:

  • Dayanıklı bir kumaşsa:Biraz limon suyu ve ılık sütle silin. Durulanınca leke yok olacaktır.
  • Nazik bir kumaşsa: Leke kuruyunca, üzerine talk pudrası dökün. Kaybolana kadar fırçalayın.
  • Beyaz Çamaşırda:Hemen lekenin üzerine sulandırılmış hardalı yayın. Yarım saat kadar bekleyip, süngerle lekeli yeri yıkayın.

Mobilya üzerinde:

  • Eğer leke tazeyse içine çiğ süt veya limon suyu ilave ettiğiniz sıcak su yeterli olacaktır.
  • Leke eskiyse zımpara kağıdı ile kazıyın. Muntazam daireler çizerek  tıpayla parlatın.

Parmaktaki Lekeler: En etkilisi domates suyuyla ovmaktır.
Kırmızı Mürekkep Lekesi: Üzerine hardal sürüp birkaç saat öylece bırakın. Kırmızı mürekkep lekesinden sizi kurtaracak en iyi malzeme budur.

Kan Lekesi

Günlük hayatta temizlik konusunda can sıkıntısı yaratan sorunlar karşınıza çıkabilir.Bu can sıkıntılarından birisi de kan lekesidir.Özellikle giysilerde ve halılarda ortaya çıkan kan lekeleri için temizlik sorunu tamamen ortadan kalkacaktır.Aynı zamanda halı ve döşemelerdeki kan lekesi artık problem olmaktan çıkacak.

Hidrojen peroksit ile döşeme ve halılardaki kan lekesini çıkarabilirsiniz.

Halıdaki Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Öncelikle kanın mümkün olduğu kadar fazla kısmını soğuk suyla ıslatmış olduğunuz temiz ve beyaz bir bez veya kağıt havluya tamponlayarak (ovalamadan bastırarak) emdirin.
  • Bütün işlem boyunca kan lekesi olan bölgeyi ovmamaya gayret gösterin. Ovarak kan lekesinin halı elyafının içine yerleşmesine neden olabilirsiniz. Ayrıca, lekenin az bulunduğu kenarından ortasına doğru çalışarak kan lekesinin yayılmasını engelleyin.
  • Bez veya kağıt havluyu ara sıra değiştirerek halıdan artık kan geçmeyinceye kadar işlemi tekrarlayın.
  • Sonra bir çay kaşığı ağartıcı ve alkali içermeyen deterjan ve bir bardak soğuk su kullanarak bir karışım hazırlayın.
  • Hazırladığınız karışımı; temiz bir bez, kağıt havlu veya süngere emdirdikten sonra halıdaki veya koltuktaki kan lekesi üzerinde doğrudan uygulayın. Bu işlem sırasında lekeyi yaymamaya veya sert bir şekilde ovalamamaya dikkat edin, aksi taktirde halının elyafına zarar verebilirsiniz. Zarar gören elyaf leke tutacaktır.
  • Son aşamada mümkün olan en az suyla halıyı durulayın ve halıda kalan nemi, kuru ve temiz bir pamuklu bez veya kağut havlu ile tamponlayarak alın. Eğer fanınız varsa, fanı soğuk hava üfler vaziyette ıslanmış bölgenin üzerine tutarak kurumasını hızlandırabilirsiniz.

Halıdaki Daha Zorlu Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Eğer yukarıdaki işlemlerden sonra halıdan kan lekesi çıkmazsa, bir yemek kaşığı amonyak esaslı temizleyiciyi yarım bardak soğuk suyla karıştırın.
  • Hazırladığınız karışımı yukarıdaki uygulamada olduğu gibi bir bez veya kâğıt havluya emdirdikten sonra halıdaki kan lekesi üzerinde bastırın ve kan lekesinin halı elyafı tarafından emilmesini sağlayın.
  • Az soğuk su ile halıda kan lekesi için işlem yaptığınız bölümünü durulayın.
  • Halıda kalan nemi, kuru ve temiz bir bezle tamponlayarak alın.

Giysideki Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Her türlü leke çıkarma yönteminde olduğu gibi, kan lekesi çıkarılmaya çalışırken de önce küçük ve görünmeyen bir nokta üzerinde deneme yapmanız uygulama sırasında giysinizin renginin veya kumaşının zarar görmeyeceğinden emin olmanızı sağlayacaktır.
  • Kumaştaki kan sıvısı yoğunsa öncelikle biraz su eklediğiniz beyaz ve temiz bir kuru bez veya kağıt havluya kanı emdirin (Sıcak su, kanın kalıcı olarak yerleşmesine ve lekenin oturmasına neden olacağından her zaman soğuk su kullanın.).
  • Kanın yoğunluğuna göre bez veya kağıt havluyu değiştirerek yukarıdaki işlemi tekrarlayın. İşlem sırasında kan lekesinin dışından yoğun bulunduğu merkezine doğru çalışarak lekenin yayılmasını engelleyin.
  • Sonra kan lekesi olan giysiyi soğuk suyun içine daldırın ve lekeli kumaşın 10 dakika kadar soğuk suyun içinde durmasını sağlayın.
  • Daha sonra giysiyi sudan çıkararak kan lekesinin çıkıp çıkmadığını kontrol edin.
  • Kan lekesi çıkmadıysa lekeyi çıkarmak için giysinin iki yanını birbirine yavaşça ve dikkatlice sürterek giysiyi soğuk suda çitileyin. Bu işlemin etkisini arttırmak için suya, ağartıcı ve alkali içermeyen deterjan ekleyerek işlemi tekrarlayabilirsiniz.
  • Giysi kuruduğunda kan lekesinin belli olup olmadığını anlamak için havayla kurumasını sağlayabilirsiniz. Eğer kumaşı kurutucuya koyarsanız ve leke tamamen çıkmazsa, ısı nedeniyle kan lekesi iyice yerleşecek ve lekenin çıkarılması imkansız hale gelecektir.
  • Kan lekesi çıktığında, giysiyi bakım etiketi üzerindeki tavsiyeleri izleyerek soğuk suyla çamaşır makinesinde yıkayın.
Sponsorlu Bağlantılar

“İnatçı Lekeler Nasıl Çıkar?” için 4 yanıt

kızımın elbisesinde harç lekesi war nasıl çıkara bilirim yardım lütfen…:(

çamaşır makinesinden çıkan gömleklerimde küçük küçük lekeler bulunuyor bir türlü çıkaramadım çaresi ne acaba yardımcı olursanız sevinirim.

aracımın koltuğuna derby (baly) döküldü ve bir türlü çıkartamıyorum.iyice kurudu ve adeta kemik gibi sem sert oldu çıkmıyor.nasıl çıkartırım çözüm yolu arıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT