Kategoriler
Faydalı Bilgiler Kadın / Erkek

Osmanlı’nın En Önemli Kadın Sultanları

Osmanlı tarihine adını altın harflerle yazdıran kadınlar kimler bilmek ister misiniz? Osmanlı tarihinde söz sahibi olan Valide Sultanlar kimlermiş öğrenin. İşte Osmanlı Padişahları kadar ülke yönetiminde etkili olan kadınlar…

 Osmanlı Tarihinin En Güçlü Kadınları

Osmanlı İmparatorluğunun en güçlü ve önemli kadınları kimlerdi biliyor musunuz? Osmanlı Padişahları’nın yanı sıra isimlerini Osmanlı tarihine yazdırmayı başaran çok güçlü Valide Sultanlar da bulunuyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı tarihinin en güçlü kadınları isimlerini Osmanlı tarihine altın harflerle yazdırdı. Şimdi sizlere bu en önemli Valide Sultan’ları sıralıyoruz.

Mihrimah Sultan

Kanuni’nin Hürrem Sultan’dan olma kızı Mihrimah Sultan yaşamı boyunca devlet işlerinde çok söz sahibi olmuştur. 17 yaşındayken Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa’yla evlendi ve Rüstem Paşa bu evlilikten sonra sadrazam oldu.

Mihrimah Sultan

Babasını Malta’ya sefer düzenlemeye ikna etmek için kendi parasıyla 400 gemi yaptıracağına söz verdiği bile iddia edilen Mihrimah Sultan, annesinin ölümünden sonra, önce babasına, ardından kardeşi II. Selim’e danışmanlık yaparak valide sultan rolü üstlendi.

Verdiği kararlar ile Osmanlı’nın gelişiminde büyük katkısı olmuştur.

Nurbanu Sultan

Sultan Selim’in adına şiirler yazdığı Nurbanu Sultan’ın kimi tarihçiler tarafından İspanya’da yaşayan Yahudi bir ailenin kızı olduğu söyleniyor. Yahudiler üzerine uyguladıkları baskıların artması üzerine Sicilya’ya yerleşen aile aynı baskıyı burada da görünce, bir Malta gemisiyle ülkeyi terk ederken Akdeniz’de Barbaros Hayrettin Paşa tarafından esir edilerek İstanbul’a getirilir. Hürrem Sultan tarafından saraya alınan Nurbanu Sultan, II. Selim’e haseki olur.

Nurbanu Sultan

Yılmaz Çetiner’in “Harem’de Bir Venedikli – Nurbanu Sultan” kitabının yazarı Yılmaz Çetiner’in de içinde olduğu kimi tarihçiler ise III. Murat’ın annesi olan Nurbanu Sultan’ın kaynaklarla Venedikli olduğu iddia ediyor.

Kendisine verilen güç ile kendi iktidarını kurmuş ve adı tarihe geçen kadınlardan olmuştur.

Safiye Sultan

Safiye Sultan’ın kimi tarihçiler tarafından Nurbanu Sultan’la karıştırıldığı iddia edilse de, onun gelini ve III. Murat’ın eşi olduğunu biliyoruz. Eski bilgilere göre Safiye, Venedik’in en asil ailelerinden birine mensup. Babası Korfo valisi Leonardo Baffo… Babasının yanına giderken Akdeniz’de bir çatışma sırasında Türk denizcilerin eline geçer, İstanbul’a getirilerek saray haremine verilir.

Safiye Sultan

Safiye Sultan ise, Arnavut kökenli, Ducagini dağlarının Rezi köyünden olduğu söylenen bir cariye.

Sarayda eğitildikten sonra, Nurbanu Sultan tarafından oğlu Şehzade Murat’a sunulmuştur. Safiye, zamanla Murat’ı kendine bağlamaya ve ona her dediğini yaptırmaya başlamıştır. Gittikçe nüfuzu artmıştır. Saray Nurbanu Sultan’la arasındaki iktidar çekişmelerine sahne olmuştur. Tahta çıkan Sultan Murat’a, annesi Nurbanu Sultan, sırf Safiye’yi unutsun diye son derece alımlı ve güzel cariyeler sunmuş ancak başarılı olamamıştır. Adım adım hedeflerine ulaşan Safiye Sultan, Osmanlı kadın sultanı olarak tarihe geçer. Nurbanu Sultan gibi Venedik yanlısı bir politika izlediği iddia edilir.

Kösem Sultan

Osmanlı tarihinin ünlü ve etkili kadınlarından olan Kösem Sultan, 1590 yılında Bosna’da Anastasya adıyla doğdu. Bosna Beylerbeyi tarafından İstanbul’a gönderildi. 15 yaşındayken Sultan I. Ahmet’e haseki oldu. Keskin zekasıyla padişahı aşkının etkisi altına aldı ve kendisini kısa sürede bütün saraya nüfuzunu kabul ettirdi.

Genç yaşında dul kalınca, tahta geçen I. Ahmet’in kardeşi I. Mustafa ve daha sonra II. Osman zamanında devlet işlerine karıştığı için eski saraya gönderilir ama 11 yaşında tahta geçen oğlu IV. Murad’ın ilk saltanat yıllarında yeniden devlet yönetimini etkilemeye başlar.

Kösem Sultan

Sultan Murad büyüyüp yetiştikten sonra annesinin faaliyetlerini büyük ölçüde engellese de, genç yaşta ölümü üzerine Kösem Sultan yeniden etkin hale gelir. Torunu Sultan IV. Mehmed zamanında Kösem Sultan, gelini Turhan Sultan tarafından,bir gece dairesi basılarak boğdurulur.

Ancak valide sultanlığı sonunda ele geçiren Turhan Sultan’ın, Köprülü Mehmet Paşa’nın sadrazamlığa gelişiyle elini eteğini devlet işlerinden çekmesiyle “Kadınlar Saltanatı”olarak adlandırılan dönem sona erer.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT