Kategoriler
Sağlık Bilgisi

Nasıl Hamile Kalınır? Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin aklına gelen ilk sorulardan birisi de nasıl hamile kalınır sorusudur. Hamile kalmak tahmin edildiği kadar kolay değil ve hamile kalmak için yapılması gerekenler vardır. Yumurtlama gününü hesaplamak ise nasıl hamile kalınır sorusuna verilecek ilk cevaptır.

Hamile Kalmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Hayatını birleştiren her çift çocuk sahibi olmayı ister. Evliliğin en güzel meyvesi de hiç şüphesiz çocuktur. Ancak evliliklerde çocuk sahibi olmak bazı çiftler için çok kolay olurken, bazı çiftler için de zor olabiliyor. Kolay hamile kalmak için sadece doğru yöntemi ve zamanı bilmek yeterlidir. Tabi ki herhangi bir sağlık problemi yok ise.

Sponsorlu Bağlantılar

Nasıl hamile kalınır sorusuna verilecek en kısa ve net cevap kadının yumurtlama gününde ilişkiye girilmesi şeklinde verilebilir. Bunun için kadının yumurtlama gününün bilinmesi gerekir. Peki yumurtlama nedir ve yumurtlama günü nasıl hesaplanır?

Kısaca yumurtlama nedir?

Daha önceki yazımızda detaylıca bu konuya değinmiştik ancak kısaca bahsetmek gerekirse yumurtlama, kadının yumurtalıklarında bulunan yumurta kesesinin çatlayarak serbest kalması olayıdır. Kadın yumurtladığı zaman bu yumurtalar 12-24 saat canlı kalır. Bu yumurtalar erkek tarafından döllendiği zaman gebelik gerçekleşir. Eğer döllenme olursa bu yumurtalar 6-12 gün arasında rahim duvarına yerleşir ve gebelik başlamış olur.

anne karnında bebek 10

Yumurtlama zamanı

Yumurtlama olayı kadınlarda her ay düzenli olarak gerçekleşir. Düzenli adet gören kadınlarda adetten 14 gün önce yumurtlama gerçekleşir. 28 günde bir adet gören kadınlarda yumurtlama adetin başladığı günden itibaren 14. gün gerçekleşir.

Düzensiz adet gören kadınlarda ise yumurtlama her adet döneminden 14 gün önce gerçekleşir. Kısaca yumurtlama gerçekleştikten 14 gün sonra adet kanaması başlar.

Hamile kalmak için doğru zaman nedir?

Hamile kalmak için kadının yumurtlama zamanında ilişkiye girilmesi şarttır. Düzenli adet gören kadınlar adetten 14 gün önce yumurtladığı için doktorlar tarafından çiftlere bu dönemde 2 günde bir ilişkiye girmeleri tavsiye edilir. 13. günden itibaren başlayarak 2 günde bir ilişkiye girilmesi durumunda gebelik çok yüksek ihtimalle gerçekleşecektir. Yumurtalar 12-24 saat canlı kaldığı gibi spermlerde ortalama 24 saat rahimde canlı kalmaktadır. Örneğin yumurtlamadan bir gün önce ilişki yaşanmış ise bu spermler rahimde canlı bir şekilde kalır ve ertesi gün yumurtlama gerçekleştiği zaman bu spermler yumurtayı döller ve gebelik gerçekleşir.

Düzensiz adet gören kadınlara ise doktorların tavsiyesi iki adet dönemi arasında düzenli olarak 2 günde bir ilişkiye girmeleridir. Gün aşırı ilişkiye girilmesi sperm kalitesi açısında tavsiye edilmemektedir. Eğer 2 günde bir ilişkiye girilirse kadının yumurtlama dönemi kesinlikle denk getirilmiş olur ve gebelik gerçekleşmiş olur.

bebek anne karnı 3

Eğer kadın ve erkekte herhangi bir sağlık problemi yok ise bu şekilde gebelik olayı gerçekleşir.

Yukarıda anlatıldığı gibi 3-4 ay deneyip başarısız sonuç aldıktan sonra bir sağlık sorunu olup olmadığı konusunda düşünmeye başlayabilirsiniz.

Hamile kalma pozisyonları

Hamile kalmayı kolaylaştıran pozisyonlar hakkında henüz bilimsel ve ispatlanmış bir pozisyon yoktur. Aynı zamanda spermeler bırakıldığı zaman hızlı bir şekilde ilerler ve yumurta var ise döllenme gerçekleşir. Bunun pozisyon ile alakası yoktur.

Hamile kalma pozisyonları ile alakalı söylenecek en önemli şeyin ise ilişkiden hemen sonra kadının ayağa kalkmaması olabilir. Çünkü spermlerin rahime ulaşması ve yumurtaları döllemesi için kadının bir süre sırt üstü yatması ve hemen ayağa kalkmaması gerekebilir.

Hamile Kalmayı Zorlaştıran Faktörler

Gebe kalmak için çaba sarfederken aşağıdaki etkenlerin bu çabanızı zora soktuğunu da unutmayın.

  • Yumurtlama döneminde ilişkiye girmemek.
  • Düzensiz ilişkiye girmek. Eğer 2-3 günde bir ilişkiye girilmiyor ise gebelik zorlaşır.
  • D vitamini eksikliği özellikle kadınlarda gebeliği zora sokar.
  • Aşırı kilolu olmak yani obezite hamile kalmayı zorlaştırır.
  • Aşırı zayıf olmak da gebeliği zorlaştırır.
  • Stres gebeliği zorlaştırır.
  • Sigara kullanmak hamileliği negatif yönte etkileyen önemli bir faktördür.
  • Emzirme döneminde hamile kalmak zorlaşır.
  • Hazır ve fast-food besinlerin tüketilmesi hormon dengesini bozar ve gebeliği zora sokar.
  • Antidepresan ve sakinleştirici gibi ilaçlar gebe kalmayı zorlaştırır.
  • Kırmızı kan hücrelerinin yapımında kullanılan folik asit yetersiz ise gebelik zorlaşır. Bunun için ayçekirdeği, ıspanak, yumurta gibi besinler tüketilmelidir.
  • Troid bezlerindeki dengesizlik.
  • Fazla kafein tüketimi gebeliği zorlaştırır.
  • 40 yaşında sonra doğurganlık azaldığı için gebelik zorlaşır.

bebek anne karnı 18

Hamile Kalmayı Engelleyen Sağlık Sorunları

Hamile kalmayı engelleyen ve zorlaştıran 5 temel sebep bulunmaktadır. Eğer çabalarınız sonucunda gebelik gerçekleşmiyor ise aşağıdaki 5 sağlık probleminden birisi olabilir.

1- Yumurtlamanın gerçekleşmemesi

Kadınların yüzde 10-15’inde polikistik over sendromu yani yumurtalıklarda çok sayıda kist görülebiliyor. Bu durum yumurtlamayı önleyen en yaygın nedenlerden birisidir. Polikistik over sendromu olup olmadığını öğrenmek için doktorunuz tarafından teste tabi tutulur ve gerekirse ilaç tedavisi ile bu sorundan kurtulabilirsiniz.

2- Yumurtaların sağlıklı olmaması

Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurta sayısında azalma görülür. Bu yüzden sağlıklı yumurta sayısı yeterince değil ise gebelik gerçekleşmez. Yumurtaların sağlıklı olması için yapılması gereken şeylerin başında sigara içiliyorsa sigarayı bırakmak ve fazla kilolardan kurtulmaktır. Bunun dışında doktor kontrolünde tedaviye başlamak da şart.

3- Endometriozis yani çikolata kisti

Halka arasında çikolata kisti diye bilinen endometriozis hastalığı, rahim içi zar dokusunun (endometrium) rahim içi dışına yerleşmesi hastalığıdır. Bu hastalık neticesinde ise tüplerde, karın zarında yapışıklıklar, yumurtalıklarda kist oluşabilir. Bu kistler de gebeliği önler. Kadınlarda görülen kısırlık nedenlerinin %15 – 20’si bu nedenden dolayıdır. Bu sorunun tedavisi için kesinlikle doktora görünmek gerekir.

4- Tüplerin tıkalı olması

Kadınlarda kısırlık nedenlerinin %5-10’u fallop tüplerinin kapalı ya da hasarlı olmasından kaynaklanır. Bu tüplerin kapalı olmasının nedenleri arasında cinsel yolla bulaşan bir hastalık, çikolata kisti yada daha önce geçirilmiş bir ameliyat sayılabilir. Tüpler tıkalı olduğunda spermler yumurtalara ulaşamadığı için gebelik gerçekleşmez. Bunun için tedaviye başlanmalı ve gerekirse tüp bebek tedavisi görülmelidir.

5- Erkek kaynaklı sorunlar

Gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda sorunun en az yarısı erkekten kaynaklanan sorunlardır. En önemli neden ise sperm sayısının yetersiz olmasıdır. Bunun dışında sigara içilmesi, alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, aşırı kilolu olma ve aşırı stres gebeliği büyük oranda engeller. Bunun için ilk iş olarak bir doktora görünüp sperm sayısını ölçtürmelidir. Sperm kalitesi ve sayısını artırmak için de dar pantolonlar giymeyin, ürolojik bölgeyi serin tutan pamuklu kıyafetler giyin. Aynı zamanda alkolü ve sigarayı bırakmalı ve aşırı kilolarından kurtulmalıdır.

Hamile Kalmayı Kolaylaştıran Besinler

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber açıkladı.

D Vitamini ve Somon: D vitamini eksikliği en önemli etkenlerden birisidir. Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada hamile kalamayan kadınlarınyüzde 63’ünde D vitamini yetersizliği belirlenmiştir. D vitamini için en önemli besin kaynağı ise somon balığıdır. Güneşin en iyi D vitamini kaynağı olduğunu da hatırlatalım.

somon balığı, balık, deniz

Badem: Badem içerisinde sağlıklı doymamış yağlar bulunmaktadır. Bu da kadınlarda doğurganlığı artırmaktadır. Badem içerisinde bulunan E vitamini sayesinde de erkeklerde sperm üretimini olumlu yönde etkiliyor.

Mercimek: Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel çalışmada, bitkisel protein ve demirin doğurganlık için önemli olduğu kanıtlanmıştır. Bitkisel kaynaklı protein ve demir tüketen kadınlarda doğurganlık oranının yüzde 30 fazla olduğu bildirilmiştir.

Ay çekirdeği: Erkeklerde ve kadınlarda üreme sağlığını olumlu etkileyen ay çekirdeği zengin çinko içeriği ile bunu başarıyor. Fazla kalorisi bulunan bu besini az tüketmeye özen göstermeniz gerekir.

Bulgur: Doğurganlık için kan şekeri dengesi ve insülin duyarlılığı önemli bir konudur. Bulgur, kan şekerini yavaş yükseltir ve yavaş düşürür. Ayrıca metabolizma ve doğurganlık açısından önemli olan B vitaminlerinden de zengindir.

Sponsorlu Bağlantılar

“Nasıl Hamile Kalınır? Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler?” için 2 yanıt

Bir sağlık sorunu yok ise, yumurtlama gönünde meydana gelen ilişkide yüksek ihtimalle gebelik oluşur.

Çok güzel bilgiler vermişsiniz. Burada yazanları uygulayarak inşallah gebe kalırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT