Kategoriler
Soru / Cevap

Elma Sirkesinin Kullanım Alanları ve Faydaları

 

ELMA SİRKESİ HAYATINIZI NASIL DEĞİŞTİREBİLİR?

Elma sirkesi, kalp sağlığı, diyabet , kilo verme ve daha birçok şey için umut vadediyor.
Elma sirkesi, güçlü bir doğal temizleyicidir ve kokuları etkisiz hale getirebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Elma sirkesini, saçlarınızı arındırmak için, deodorant olarak veya seyreltilmiş şekilde ağız temizliği için deneyebilirsiniz.

Sirkenin milattan önce 5000 yıllarında, sahipsiz kalan üzüm sularının önce şaraba ve sonra sirkeye dönüşmesiyle keşfedildiği söylenmektedir. Başlarda gıda koruyucu olarak kullanılan sirkenin tıbbi kullanımı kısa sürede ortaya çıkmıştır.

Hipokrat sirkeyi yaraları iyileştirmek için kullanırken, 1700’lerde doktorlar zehirli bitkilerden kuşpalazına ve mide ağrılarına kadar tüm tedavilerde kullanmışlardır.Hatta sirke diyabet tedavisinde dahi kullanılmıştır.

Fransızca’da ekşi şarap olarak geçen sirke, üzüm, hurma, hindistan cevizi, patates, pancar ve tabii ki elma dahil, fermente olabilen her türlü karbonhidrat ile yapılabilir.

Geleneksel olarak sirke, asetik asit, gallik asit, kateşin, epikateşin, kafeik asit ve niceleri gibi bioaktif içeriklerden zengin olmasını, dolayısıyla güçlü bir antioksidan, antimikrobiyal ve diğer birçok faydalı özelliklerinin olmasını sağlayan, uzun ve yavaş fermentasyon işlemi ile yapılır.

Medscape General Medicine dergisinin yazısına göre;
“Yavaş yöntemler genellikle geleneksel sirkelerin üretiminde tercih edilir ve asetik asit bakteri kültürü sıvının yüzeyinde büyür ve haftalar veya aylar sonrasında fermetasyon işlemi yavaşça ilerler. Uzun fermantasyon süreleri sirke anası olarak bilinen ve maya ve asetik asit bakterisinden oluşan toksik olmayan bir balçık maddenin oluşmasını sağlar.”

Sirke anası, işlenmemiş, filtre edilmemiş sirkede bulunan örümcek ağına benzer amino asit bazlı bir maddedir ve sirkenizin en iyi kalitede olduğunu gösterir. Birçok üretici, sirke anası oluşmaması için pastörize eder ve filtreden geçirir ancak bu oluşum en iyisidir, özellikle yemeyi düşünüyorsanız.

Sirke sadece yemek yapmak için değil, sağlık sorunlarında, temizlikte, bahçe bakımında, hijyen ve daha birçok şey için faydalıdır. Bir şişe sirke en ekonomik ve çok yönlü tedavilerden biridir. Evinizde her daim bulundurmanızı tavsiye ederim.

ELMA SİRKESİNİN SAĞLIK İÇİN KULLANIMI

Sirkeyi içerek kullanmanın açıklanmış resmi bir kılavuzu yoktur. Bazıları günde bir veya iki çay kaşığını (Amerikalıların tea spoon/çay kaşığı ölçüleri bizim çay kaşığından biraz büyük, tatlı kaşığına yakındır.) bir bardak suya katıp yemeklerden önce veya sabahları içmektedir ve böyle yaparak fayda gördüklerini söylemektedirler. Ufak miktarlarda sirke kullanımının riski düşüktür ve araştırmalar sağlık üzerinde faydaları olduğunu söylemektedir.

· Diyabet: Sirkenin anti-glisemik olduğu ve kan şeker seviyeleri için faydalı olduğu söylenmektedir.
· Kalp Sağlığı : Sirke kalp sağlığını birkaç şekilde desteklemektedir. Journal of Food Science dergisinde, “Elma sirkesinde bolca bulunan klorogenik asit gibi polifenoller LDL’lerin oksidasyonunu bastırabilir ve kardiovasküler hastalıklardan koruyarak sağlığa iyi gelebilir.” denmektedir. Bir çalışma, sirkenin, laboratuvar farelerinde kolesterolü düşürdüğünü gösterirken, bir başkası sirkedeki asetik asitin kan basıncını düşürebileceğini bulmuştur. Ayrıca hayvan çalışmalarında, sirkenin trigliserit ve VLDL seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir.
· Kilo Verme: Sirke, kilo vermenize yardımcı olabilir zira tokluk hissini arttıran ve tüketilen toplam yiyeceğin azalmasını sağlayan anti-obez bir özelliğe sahip olduğu görülmektedir.
· Sinüs Tıkanıklığı: Elma sirkesi vücudunuzdaki mukozanın azalmasını sağlayarak sinüslerinizin temizlenmesine yardımcı olur. Antibakteriyel özellikleri, enfeksiyonlara karşı faydalıdır.
· Boğaz Ağrısı: Boğaz ağrıları için antibakteriyel özelliği çok faydalıdır. Ilık suyla yapılan üçte bir sirke ölçekli karışımla boğaz gargarası yapılabilir.
· Sindirim ve Reflü: Reflü, sıklıkla midenizde çok az asit olmasından kaynaklanır. Günlük büyük bir bardak suyla bir çorba kaşığı işlenmemiş, filtre edilmemiş elma sirkesiyle midenizin asit içeriğini kolaylıkla iyileştirebilirsiniz.Elma sirkesi içindeki pektinler de bağırsak spazmlarını dindirmeye yardımcı olabilir.
· Cilt Tahrişleri: Böcek ısırmalarından zehirli bitki sürünmelerine, güneş yanıklarına, elma sirkesi çeşitli cilt rahatsızlıklarına iyi gelir. Tahriş olmuş bölgeye doğrudan uygulayabileceğiniz gibi, sirke katılmış bir küvet suya girerek de kullanılabilir.
· Siğiller: Yüksek asetik asit seviyelerinden dolayı, siğil üzerine topikal uygulama ile siğiller yok edilebilir.
· Enerjiyi Arttırmak: Elma sirkesi yorgunluğu defeden potasyumu ve enzimleri içerir. Ayrıca içerdiği amino asitler, yorgunluktan korunmak üzere, bedeninizde laktik asit birikimini engeller.

EVİNİZDE ELMA SİRKESİ

Evinizde de sirkeyi kullanabilirsiniz.
· Doğal Temizlik: Sirke, antimikrobiyel özelliklerden dolayı, en iyi doğal temizlik malzemelerinden biridir. Gıdalara eklendiğinde, hücre membranlarına girerek bakterileri öldürür. Sirke ile fermente edilmiş gıdalar, doğal antimikrobiyel organik asit silahlarını (asetik, laktik, askorbik, sitrik, propionik, sukkunik ve tartarik asit gibi) içerirler. Bir çalışma, asetik asitin E.Coli O157:H7 üzerinde dahi öldürücü olabildiğini gösterirken, bir diğeri asetik asit, limon suyu veya limon suyu ve sirke karışımının salmonella üzerinde etkili olabileceğini göstermiştir.
· Yabani Ot Temizliği: Sirke, bahçenizdeki yabani ot temizliğinde çok etkilidir.
· Koku Giderici: Bir kase içindeki elma sirkesi evinizdeki kötü kokuları giderir.
· Meyve ve Sebze Temizliği: Sirke, taze ürünlerdeki tarım ilaçları ve bakterileri temizlemek için en iyi doğal malzemedir. %10 sirke, %90 su olan bir solüsyona sebze meyveleri tamamen sokacak şekilde kullanabilirsiniz. (Çilek, dut gibi beri çeşitleri için bu temizliği yapmayınız.)

HİJYEN VE GÜZELLİK

Elma sirkesini banyoda kullanmak üzere ayırmak isteyebilirsiniz.
· Saç Durulama: Sirke, kafa deriniz üzerinde kimyasal kalmasını engeller ve kafa derinizin PH’ını dengeler.
· Yüz Toniği: Seyreltilmiş elma sirkesini pamuk ile yüzünüze uygulayarak cildinizi temizleyebilirsiniz.
· Deodorant: Elma sirkesi, kötü kokuya sebep olan bakterileri öldürür. Kol altlarınız için doğal deodorant olarak kullanabilirsiniz.
· Ağız Sağlığı: Seyreltilmiş elma sirkesi ile gargara yapmak, ağız kokusunu alıp dişleri beyazlatabilir ancak elma sirkesinin asitliğinin yüksek olduğunu unutmayın. Asıl içerik olan asetik asit serttir, dolayısıyla yutmadan önce su ile seyreltmeniz önemlidir. Saf elma sirkesi dişlerinizin yüzeyine, ağız dokununuza ve boğazınıza zarar verebilir.
· Ayak Kokusu: Ayaklarınızı elma sirkesi ile silerek kötü kokuya sebep olan bakterileri temizleyebilirsiniz.

Dr. Joseph Mercola

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT