Kategoriler
Soru / Cevap

Miladi takvime geçilmesinin nedeni nedir kısaca?

Sizden gelen soru:

Miladi takvime geçilmesinin nedeni nedir kısaca?

Cevap:

Kısaca miladi takvimin kabul edilme nedeni

Miladi takvime neden geçildiğini 3 madde halinde açıklamak mümkündür.  Miladi takvimin neden kabul edildiğini şu maddelerle açıklayabiliriz.

  1. Batı ülkeleri ile sosyal ve medeni anlamda kaynaşmak
  2. Ticaret-Siyaset vs alanlarda Avrupa ile aramızdaki farkları kaldırmak ve anlaşmazlıkları gidermek.
  3. Hicri takvimde yılbaşı vs. günlerin sürekli değişmesi.

Dünya devletlerinin büyük bir kısmının Miladi Takvimi kullanması, Türkiye Cumhuriyetinin de Miladi Takvimi kullanmaya başlamasına neden oldu.

Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, önce Hicri takvim, sonra da 1 Mart’ı yılbaşı kabul eden mali takvim kullanılmıştı. Cumhuriyet’in ilanından sonra, mali 26 Kânunıevvel 1341′de (26 Aralık 1925) kabul edilen “Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun” ve “Günün Yirmidört Saate Taksimi Hakkında Kanun” adlı iki ayrı yasayla 1 Ocak 1926′dan başlayarak Gregoryen takvim benimsendi. Yılbaşını 1 Ocak olarak alan bu takvimin yanı sıra günü 12 saat gündüz ve 12 saat gece dilimlerine ayıran saat sistemi yerine 24 saatlik gün kabul edildi.

takvim

Miladi takvim nedir?

Miladi takvim ya da Gregoryen takvim, Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılan takvim. Milad’ı tarih başlangıcı ve Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı “1 yıl” olarak kabul eder.

Dünyada en yaygın olarak kullanılan takvim olan miladî takvim, senede 10.8 saniye hata oranıyla en güvenilir ve hassas takvimdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT