Kategoriler
Soru / Cevap

Sigara zararlı mı?

Sizden gelen soru:

Sigara zararlı mı?

Cevap:

Sigara Neden Zararlı?

Sigara zararlı mı sorusuna verilecek cevap, evet sigara çok zararlıdır demek olur. Dünyada ölüm nedenleri arasında sigaranın ilk sıralarda yer alıyor olması herhalde sigaranın ne kadar zararlı olduğu konusunda yeterince açıklayıcı olacaktır. Sigara zararlı mı sorusu yerine sigara ne kadar zararlıdır sorusunun sorulması daha doğru olur.

Bir çok kanser türü, solunum yolu hastalıklar, damar tıkanıklıkları, erken ölümler, tansiyon, şeker, erken yaşlanma gibi onlarca hastalığın nedenleri arasında ilk sırada sigara gelir. Gelin şimdi sigaranın ne gibi zararları var kısaca özetleyelim;

Sponsorlu Bağlantılar

Sigaranın Zararları

1. Sigara tüketiminden en çok zarar görenler anne karnındaki bebeklerdir. Sigara tiryakisi annelerin dünyaya getirdiği 100 çocuktan 65’i özürlü doğar

2. Gelişmiş ülkelerde sigara tüketimi giderek azalırken, gelişmekte olan ve fakir ülkelerde sigara tüketimi giderek artmaktadır.

3. Türkiye dünyada sigara için 7. pazardır.

4. Dünyada ikinci ve İngiltirenin ise en büyük sigara şirketi BRITTISH AMERICAN TABACCO’ nun  (BAT) patronu Martin Broughton sigara içmiyor ve sigaranın zararlı olduğunu itiraf ediyor.

5. Devamlı sigara içenlerin % 55’i 35-38 yaşları arasındA büyük risk altında bulunuyorlar.

6. Sigara içen annelerde; düşük olur, anne sütü azalır. Ani bebek ölümleri olabilir. Bebeklerin beyin ve akciğerleri zarar görür. Sigara bebekte sinizüt, rinit, kronik solunum problemleri (öksürük geniz akıntısı) yapar.(Yeşilay Dergisi)

7. Sigaranın sebep olduğu ölümler, diğer uyuşturucularınkinden 13 kat fazladır.

8. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranlara 10 kat fazladır.

9. Bacak damarı tıkanıklarının %90’ı sigaradan kaynaklanır.

10. Sigara içen kadınlar, içmeyen kadınlardan 10 yaş fazla ihtiyarlamaktadır.

11. Sigara içen kadınlarda kısırlık 10 kat fazladır.

12. İnsan beynine en çok zarar veren 3 olumsuz etmenden birincisi sigara dumanıdır. Diğerleri tansiyon ve şeker.

13. Günde iki paket sigara içen bir kişi Hiroşima’ya atılan atom bombasının öldürücü dozuna eş değer radyoaktivite etkisi altında kalmaktadır. (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu)

 sigara

Sigaranın İçindeki Maddeler

Sigaranın içerdiği kansere yol açabilen başlıca maddeler şöyle sıralanabilir:

  • Katran (zifir): Sigara dumanı içe çekildiğinde alınan katı parçacıkların toplamına katran ya da zifir denir. Katran çöktüğünde yapışkan, kahverengi bir kalıntı oluşturur. Kansere de yol açabilen birçok kimyasal maddenin bir karışımıdır. Dişlerde, ellerde ve akciğerlerde birikir.
  • Arsenik: Sigaradaki en tehlikeli maddelerden birisidir. Kansere yol açabildiği gibi kalp ve kan damarlarında harabiyete neden olabilir. Küçük miktarlardaki arsenik aylar, yıllar içinde vücutta birikerek yüksek düzeylere ulaşabilir.
  • Benzen: Endüstriyel bir çözücü maddedir. Kansere ve özellikle de lösemiye (kan kanseri) yol açtığı iyi bilinmektedir. Lösemiye bağlı ölümlerin %10-50’sinin sigaraya bağlı olduğu düşünülmektedir.
  • Kadmiyum: Pil yapımında kullanılır. Kanserin yanı sıra böbrek ve damar çeperi harabiyetine yol açabildiği bilinmektedir. Ayrıca vücut hücrelerinin DNA’da oluşan hasarları tamir etmelerini de önleyebilmektedir.
  • Formaldehit: Bakterileri öldürmek, ölü vücutları bozulmadan saklamak ve başka kimyasal maddeleri üretmek için kullanılır. Akciğer ve solunum yolları hastalıklarına yol açtığı düşünülen en önemli zararlı maddedir. Kansere yol açtığı da bilinmektedir.
  • Polonyum-210: Radyoaktif bir elementtir. Solunum yollarında birikerek doğrudan çevredeki hücrelere radyasyon verebilir.
  • Krom: Sigara dumanında bulunan hegzavalan krom çok toksiktir ve akciğer kanserine neden olabilir. Ayrıca, kansere yol açan diğer maddelerin DNA’ya daha sıkı tutunmalarına ve hasar vermelerine yol açabilir. Boya ve benzeri ürünlerin üretiminde kullanılır.
  • Polisiklik aromatik hidrokarbonlar: Kansere yol açabilen güçlü kimyasal maddelerin oluşturduğu bir gruptur. DNA hasarına yol açarlar ve hücrelerin kanserleşme sürecinde rol oynarlar.
  • Ayrıca sigara dumanında bazıları kansere yol açan nitrozaminler, akrolein, asetaldehit, hidrazin ve nikel, kurşun, kobalt ve berilyum gibi metaller de bulunmaktadır.

Sigarada bulunan diğer zehirli maddeler arasında şunlar sayılabilir:

  • Karbon monoksit: Renksiz ve kokusuz bir gazdır. Kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinde oksijenin yerine yapışır. Bunun sonucunda kanın oksijen taşıma kapasitesi düşer ve dokulara ve organlara giden oksijen miktarı azalır. Ayrıca, solunum yollarında temizleme fonksiyonu gören tüycükleri öldürerek akciğerlerin toksinleri temizleme yeteneğini bozar.
  • Hidrojen siyanür: Zehirli bir gazdır. En büyük zararı kalp ve kan damarları üzerinde gösterir. Ayrıca, karbon monoksit gibi akciğerlerin zehirli maddeleri temizleme yeteneğini bozar.
  • Nitrojen (azot) oksit: Egzoz ve sigara dumanında bulunan bir gazdır. Doğrudan akciğerlere zarar verir.
  • Amonyak: Amonyak güçlü ve rahatsız edici kokuya sahip bir gazdır, bazı tuvalet temizleme ürünlerinde kullanılır. Bazı çalışmalara göre amonyak nikotinin bağımlılık yapma etkisini güçlendirmektedir. Bu şekilde nikotin akciğere daha kolay girer ve kana daha hızlı ve kolay bir şekilde karışır.
  • Bunlar dışında sigara dumanı kükürt dioksit, hidrojen sülfit, piridin ve tolüen gibi daha birçok zehirli madde içerir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT