Kategoriler
Ekonomi Finans

Doğalgaz Faturasını Düşürmenin Yolları

Doğalgaz Faturasından %60 Tasarruf Yapma

Kış ayları girerken soğuk da iyiden iyiye kendisini hissettirmeye başlandı. Önce kalın kıyafetler giyilmeye başlandı ve sonrasında komiler yavaş yavaş açılmaya başlandı. Her şey gibi doğalgaz da güzel ülkemizde çok pahalı olduğu için, eller kombiye korkarak gidiyor. Bugün hava biraz daha iyi diyerek kombiler kapatılıyor yada ayarı kısılıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Doğalgaz faturası çok yüksek geldiği için geçim sıkıntısı çeken ailelere büyük maaliyetler oluşturuyor. Durum böyle olunca da doğalgazdan nasıl tasarruf edilir sorusu akıllara geliyor. Doğalgaz faturası nasıl en aza indirilirin yolları aranıyor. Doğalgazdan tasarruf etmenin yolları hakkında Makine Mühendisi Sabri Doğan önemli bilgiler verdi.

Doğalgaz faturasını düşürüp tasarruf etmek için yapılan yanlışlar;

Kullanılmayan odaların petekleri kapatılmalı mı?

Makine Mühendisi Sabri Doğan, doğalgazdan tasarruf etmek için kullanılmayan odaların peteğini kapatmanın yanlış olduğunu söylüyor.

Ancak geçtiğimiz yıl bizzat kendi deneyimleri ile bunun aksini ispatladım. Kullanılmayan odaların peteğini kapatmanın ciddi tasarruflar sağladığını gördüm. Özellikle geceleri sadece uyuduğumuz odanın peteğini açık bırakıp diğer odaları kapattığımda, faturada minimum 50 liralık bir tasarruf sağladığımı gördüm. Bu yüzden feriştahı da gelse bana bunun aksini anlatamaz. Çünkü en büyük kanıt deneydir. Ben kendi yaptığım deney ile bunu ispatladım. Sadece bu konuda şu söylenebilir, o da daha konforlu ısınmanın olmayacağı.

NOT: Ben de diplomalı bir makine mühendisiyim. 

Doğalgazdan Nasıl Tasarruf Edilir?

Peteğin havasını alma

Öncelikle her yıl doğalgazı yakmaya başlamadan önce pateklerin havasını kontrol edin. Hava olan peteklerin havasını alın. Aksi takdirde petek tam verimle çalışmaz ve kombinin ayarını açmak zorunda kalırsınız. Doğal olarak faturanız kabarır. Petekte hava olduğunu anlamak için ise peteğin alt ve üst köşelerini kontrol edin. Eğer sıcaklık farkı var ise peteklerde hava var demektir.

Peteğin havasını almak için ise peteğin üst kısmında bulunan purjör vidasını, purjör anahtarı veya düz tornavida kullanarak gevşetin. Yalnız bu işlemi yaparken altta boş bir kap tutun. Çünkü hava bittikten sonra su gelecektir ve bu su bu kaba boşalacaktır. Petek vidasını gevşettiğinizde petek içinde olan hava boşalmaya başlar. Hava bitince su gelecektir ve su gelince vidayı tekrar sıkarak kapatın.

Evden çıkarken kombi kapatılmalı mı?

Sabahları evden çıkarken kombiyi kapatmanın yanlış olduğu ve ekstra maliyetlere neden olduğu söyleniyor. Bunun yerine ise kombiyi tamamen kapatmayıp, en düşük ayara almak daha doğrudur. Böylece ev tamamen soğumamış olur ve eve döndüğünüzde kombinin seviyesini artırarak evi daha çabuk ısıtmış olursunuz.

Kombiyi tamamen kattığınızda peteklerdeki su tamamen soğuyacaktır. Eve geldiğinizde bir daha kombiyi açtığınızda bütün peteklerdeki suyu ısıtmak için kombi daha fazla yakıt kullanacaktır. Doğal olarak bu da faturanıza yansıyacaktır.

Oda termostatı ve termostatik vanalar kullanma

Oda termostatı ve termostatik vanalar kullanmak en iyi tasarruf yöntemlerinden birisidir. Bu termostatik vanalar oda sıcaklığını belli bir sıcaklıkta tutmanızı sağlar. Ve oda istediğiniz sıcaklığa ulaşınca otomatik olarak kapanır ve kombinin daha fazla çalışmasını önler. Böylece ekstradan ısınma yapılmamış olacaktır. Her bir derecelik ısınmanın faturaya %6’lık bir maliyet oluşturduğunu unutmayın. 22 derece olmasını istediğiniz bir odanın sıcaklığı 26 derece olduğunda faturanız %24 daha fazla gelecek demektir.

 

Diğer tasarruf önerileri

  • Binayı mantolama yöntemiyle ısı yalıtımı yapmak.
  • Çift cam ve sızdırmaz kenarlı pencereler kullanmak.
  • Peteklerin üstünü, önünü, sağını ve solunu eşyalarla kapatmamak.
  • Peteklerin arkasından ısı kaybı olduğu için peteklerin arkasına ısı yalıtım plakaları koymak.

Bütün bu önerileri uyguladığınızda %60’a varan bir tasarruf sağlamış olursunuz. %40’lık tasarruf kısmı binanın ısı yalıtımı yapılması ile ilgilidir. Eğer binaya ısı yalıtımı yapma imkanınız yoksa, diğer önerileri uygulayarak faturanızda %20’lik bir tasarruf sağlayabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RenkliNOT